MEDGYESSY PÉTER, DR.

D-209
Anyja neve: Szolga Ibolya
Született: 1942. 10. 19.
Házastárs: Az adat betekintési engedély alapján az Emlékpontban férhető hozzá
Gyermekei: Az adat betekintési engedély alapján az Emlékpontban férhető hozzá
Állami iskola: Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (1966)
Párt iskola: Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem
Szakiskola:
Nyelvtudás: francia (közepes)
Fedőmunkahely: Pénzügyminisztérium, Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály, helyettes vezető; Közgazdasági és Költségvetési Főosztály, főosztályvezető
Elhárítás: Minisztériumok preventív védelme (1978. 03. 01.)
Lakcím: Budapest I. Szirtes u. 17/a
Telefon:
Szociális származás: értelmiségi

SZOLGÁLATI ADATOK

Rendfokozat: Főhadnagy (1978. 03. 01.)
Szolgálati hely, idő: III/II-7. Osztály, "SZT" főop.beo. (1978. 03. 01.)
Szolgálati viszony megszüntetése,tartalék állományba helyezés, állami szervhez történt kinevezése miatt. (1982. 12. 31.)
Kitüntetés:
Dícséret: Csoportfőnöki dicséret + 4 000 Ft „Jó munkáért” (1981) BM-től 10 000 Ft értékű tárgyjutalom (1982)
Fenyítés:

BIOGRÁFIA

Részlet az 1979. július 9-én kelt Minősítéséből:

1978. dec. 1-től D-180 SZT alezr. elvtárs rezidenshez lett csatolva [Varga József] Nagyfokú fedőmunkahelyi leterheltsége mellett egyre aktívabb az állambiztonsági munkában is kezdeményező. Fedőmunkahelyén konspirációs helyzete kiváló. [...] 1977 óta alapszervi párttitkár, tagja a Pénzügyminisztérium Pártbizottságának.[...] Kezdeményezőkészsége, önállósága több esetben is megnyilvánul. Konspirációs érzéke és helyzete jó.  [...] Az eddig eltelt időszakban adott jelentése[i], állambiztonsági szempontból megalapozottak és pontosak voltak. [...] Az osztály szervezésében történő szakmai oktatásokon rendszeresen részt vesz, mely biztosítja számára, hogy állambiztonsági tapasztalata és állambiztonságim munkájának színvonala emelkedjen. 

Minősítését Gruber Lajos alezredes megbízott alosztályvezető állította össze. 

 

Részlet az 1982. október 21-én kelt Tartalékállományba helyezései Javaslatból: 

Jelentős segítséget nyújtott az IMF és Világbank delegáció tárgyalásai során titkos úton megszerzett dokumentumok pénzügyi és egyben állambiztonsági szakvéleményezésében, értéklésében. [...] szóban és írásban egyaránt úgy nyilatkozott, hogy megfelelő kapcsolati rendszer kialakítésa esetén továbbra is szívesen vállalja a hivatásos tiszti szolgálatot. A fentiek alapján javaslom hogy ’D-209’ elvtárs továbbra is aktív állambiztonsági tisztként teljesítsen szolgálatot alosztályvzetői /K-10/ beosztásban, alezredesi rendfokozatban. beosztási illetményét 7000 forintban javaslom megállapítani, SZT pótlékának változatlanul hagyása mellett. A jövőben a kapcsoatot a csoportfőnökség parancsnoki szintjén alakítjuk ki

A Javaslatot Rédei Miklós vezérőrnagy, főcsoportfőnök-helyettes készítette.

 

Apja a Belkereskedelmi Minisztérium főosztályvezető helyettese, anyja tolmács. 1966-ban végzett a Közgazdaságtudományi Egyetemen, 1965-ben lépett be az MSZMP-be. 1977-től alapszervi párttitkár. Felesége a Magyar Divat Intézet főosztályvezetője volt. Nyelvpótléka 300 Ft.

TÉRKÉP